ارزیابی یا قضاوت ‌در مورد سودمندی در پیش‌بینی احیانا” مستلزم در نظر گرفتن زیانی است که به لحاظ خطای پیش‌بینی رخ می‌دهد که آن هم به نوبه خود مستلزم آگاهی از سایر متغیرهایی است که در الگوی تصمیم گیری وجود دارد. طبق آنچه از بیانیه مفاهیم حسابداری مالی شماره ۱ بر می‌آید، استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری سعی دارند خالص جریان های نقدی اینده شرکت را برآورد کنند. همچنین اغلب آن ها با توجه به اطلاعات مربوط به سود، توان سود آوری شرکت ‌در مورد بررسی قرار می‌دهند و از این طریق رقم سودهای آینده شرکت راپیش بینی می‌کنند یا ریسک مربوط به سرمایه گذاری یا دادن اعتبار به شرکت را موردارزیابی قرار می‌دهند. سرمایه گذاران به امید کسب بازده در سهام یک شرکت سرمایه گذاری می‌کنند. بازده سهام در این پژوهش به عنوان بازده نقدی بعلاوه بازده قیمت تعریف می شود. بازده نقدی ناشی از سود نقدی توزیع شده توسط شرکت است و بازده قیمت ناشی از تغییرات قیمت بازار سهام است. اما از آنجا که هر کدام از اجزای فوق تحت تاثیر سود هر سهم هستند، ‌بنابرین‏ سود هر سهم نقش تعیین کننده ای در بازده سرمایه گذاری برای سهام داران دارد. پس هر فرد سرمایه گذار قبل از هر چیز به دنبال اطلاعات مربوط به سود است تا بتواند از این طریق بازده مورد انتظار خود را برآورد نماید و اقدام به تصمیم گیری ‌در مورد تخصیص منابع خود کند(سپاسی، ۱۳۹۰).

در چهار چوب نظری هیات استانداردهای حسابداری مالی قابلیت پیش‌بینی به عنوان بخشی از ویژگی مربوط بودن مطرح شده و به شرح زیر تعریف شده است:

کیفیت اطلاعات که به استفاده کنندگان کمک می‌کند تا احتمال پیش‌بینی صحیح نتایج گذشته یا حال را افزایش دهد. اطلاعات سود نیز به عنوان بخشی از اطلاعات حسابداری باید توان پیش‌بینی استفاده کنندگان را افزایش دهد. به عبارت دیگر سودبایداز ویژگی قابلیت پیش‌بینی برخوردار باشد. اهمیت این ویژگی سود زمانی مشخص می شود که بدانیم، بسیاری از سرمایه گذاران بالقوه انتظارات مربوط به سود آینده را به عنوان یک عامل مهم برای پیش‌بینی سود تقسیمی آینده مورد توجه قرار می دهندو برای تعیین ارزش جاری سهام یا ارزش کل یک شرکت، سود تقسیمی مورد انتظار آینده به عنووان یک عامل مهم مورد توجه سرمایه گذاران است. حتی قابلیت پیش‌بینی سود آینده شرکت برای اعتبار دهندگان کوتاه مدت وبلند مدت ‌نیز مورد توجه خاص است. هر قدر پیش‌بینی سود آینده شرکت معتبرتر باشد، اعتبار دهندگان نیز از قابلیت وصول اصل و بهره وجوه خود مطمئن تر خواهند بود. ‌بنابرین‏ انتظار از رقم سود، داشتن محتوای اطلاعاتی جهت کمک به پیش‌بینی سود آینده است. از آنجا که هزینه سرمایه سهام عادی به عنوان بازده مورد انتظار دارندگان سهام عادی تعریف شده است، لذاتاثیر ویژگی قابلیت پیش‌بینی سود بر هزینه سرمایه سهام عادی مورد بررسی قرار گرفته است (دیمیترو پولوس و آستیریو[۴۳]، ۲۰۰۹).

۲-۲-۵-۶) سودمندی ارقام حسابداری در پیش‌بینی رویدادهای آتی

درگزارش تروبلاد، دوازده هدف برای تهیه صورت های مالی ذکر شده که در شش مورد آن بر سودمندی برای پیش‌بینی (جریان نقدی بالقوه، قدرت سودآوری،‌ مبادلات اقتصادی و سایر رویدادها و اطلاعات مالی) تأکید شده است. درهدف دهم نیزتصریح شده است که یکی ‌از هدف های تهیه صورت های مالی، فراهم کردن اطلاعات سودمند برای فرایند پیش‌بینی است. هیئت استانداردهای حسابداری مالی در بیانیه شماره ۲ مفاهیم حسابداری مالی، سودمندی در پیش‌بینی را به عنوان یکی از اجزای مربوط بودن اطلاعات معرفی و به صورت زیر تعریف می‌کند:

کیفیت اطلاعاتی که به استفاده کنندگان کمک می کندتا آن ها احتمال پیش‌بینی صحیح نتایج رویدادهای گذشته یا حال را افزایش دهند.”

در متن پیشنهادی مبانی نظری حسابداری و گزارشگری مالی ایران، سودمندی در پیش‌بینی به عنوان هدف گزارشگری و نیز ویژگی کیفی اطلاعات مورد توجه قرار گرفته است. سودمندی در پیش‌بینی، یکی از خصایص مربوط بودن اطلاعات و به معنای آن است که اطلاعات مالی به نحوی فراهم شود که استفاده کنندگان را در پیش‌بینی نتایج فعالیت های جاری و آتی واحد انتفاعی یاری دهد. اطلاعات مالی مربوط به رویدادهای گذشته معمولاً مبنای مفیدی برای پیش‌بینی نتایج کنونی وآتی است اما، این اطلاعات به خودی خودپیش بینی نیست. از آنجایی که آینده همواره با ابهام روبرو است، اطلاعات مالی ارائه شده هر قدربتواند ابهام را ‌در مورد یک وضعیت کاهش دهدوبه پیش‌بینی های قابل اتکاتری منجر شود، سودمندی بیشتری دارد (سپاسی، ۱۳۹۰).

معیار “ارزش پیش‌بینی” به احتمال ارتباط بین رویدادهای اقتصادی مورد علاقه تصمیم گیرنده و متغیرهای پیش‌بینی کننده، مربوط می‌باشد. پیش‌بینی سود حسابداری و تغییرات آن به عنوان رویداد اقتصادی از دیربازموردعلاقه سرمایه گذاران، مدیران، تحلیل گران،اعتباردهندگان وپژوهش گران حسابداری بوده است. همچنین سودحسابداری وجریان نقدی، دومتغیری هستندکه توجه پژوهش گران و نظریه پردازان را در میزان پیش‌بینی کنندگی و کمک به تصمیم گیری سرمایه گذاران جلب ‌کرده‌است (سپاسی، ۱۳۹۰).

۲-۲-۵-۷) پیش‌بینی سود توسط تحلیل گران

تحلیل گران افرادی هستند که مستقل از شرکت عمل می‌کنند و با به دست آوردن اطلاعات لازم ‌در مورد شرکت ها و داشتن تخصص لازم به تجزیه و تحلیل صورت های مالی می پردازند. تحلیل گران مالی شاید بتوانند عینیت بیشتری در ارزیابی اطلاعات موجود اعمال کنند واز این رو، قادرند پیش‌بینی های دقیق تری را انجام دهند (فرانسیس و همکاران[۴۴]،۲۰۱۰).

از طرفی تحلیل گران معمولاً قبل از مدیران پیش‌بینی می‌کنند، گاهی اوقات تفاوت افق پیش‌بینی می تواندقابل ملاحظه باشد. مطالعات گوناگونی ، پیش‌بینی های تحلیل گران را ازمدل های آماری دقیق تر دانسته است. بااین حال،درمطالعات دیگری نتیجه گرفتندکه تحلیل گران بهترین پیش‌بینی را ارائه نمی کنند. استدلال آن ها این است که تحلیل گران در جمع‌ آوری تحلیل کلیه اطلاعات عمومی توانا نیستند، بلکه آن ها فقط به تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود به هنگام پیش‌بینی می پردازند. در مبانی نظری حسابداری و گزارشگری مالی ایران، تحلیل گران به عنوان سایر استفاده کنندگان معرفی شده اند اما اطلاعات ارائه شده توسط آن ها به صورت مدون راجع به پیش‌بینی سود وجود ندارد.لذا از دامنه پژوهش حذف شدند(فرانسیس و همکاران[۴۵]،۲۰۱۰).

۲-۲-۵-۸) پیش‌بینی ‌سود توسطمدیران

مدیران شرکت ها در گروه آن دسته از استفاده کنندگان صورت های مالی هستند که در داخل شرکت حضور دارند وبالطبع اطلاعات بیشتری را نسبت به استفاده کنندگان خارجی به دست می آورند. مدیران به اطلاعاتی علاوه بر صورت های مالی دسترسی دارند که برای شرکت محرمانه تلقی می شود، در ضمن اطلاعات سریع تر و در طی زمان در اختیار مدیران قرار می‌گیرد. هیئت استانداردهای حسابداری مالی در این مورد در بیانیه شماره یک آورده است:

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...